WA Verzekering

Een WA-verzekering is verplicht voor alle motortuigen in Nederland. Het is de minst uitgebreide vorm van autoverzekering. Het spreekt dan ook voor zich dat de WA-verzekering het goedkoopst is. Bij het vergelijken van deze vorm van verzekering is het belangrijk om te letten om de maandelijkse premie in plaats van de voorwaarden, aangezien de voorwaarden vaak hetzelfde zijn. In het geval van schade zal deze verzekering uw aansprakelijkheid dekken voor de aangerichte schade. Bij een ongeluk kan de tegenpartij met uw verzekering contact opnemen voor een schadevergoeding. Als u bij schade aansprakelijk gesteld wordt door de andere partij is het belangrijk om zo spoedig mogelijk uw verzekeraar op de hoogte hiervan te stellen. Dit kunt u doen met o.a. een schadeformulier en een aantal relevante documenten. Vervolgens is het verstandig om de andere partij te laten weten dat uw verzekeraar de zaak aan het behandelen is. Zo voorkomt u onduidelijkheid.

Als uit het onderzoek volgt dat u aansprakelijk bent, moet de verzekeraar verplicht de benadeelden schadeloos stellen. Hierbij zal de verzekeraar een onderscheid maken tussen schuld en aansprakelijkheid. Aansprakelijkheid wordt vaak bepaald vanuit de rechtspraak en wetten. Als er bijvoorbeeld een ongeval tussen een fietser en een auto plaatsvindt, zal de auto altijd aansprakelijk zijn. In zo’n geval moet er aangetoond kunnen worden dat de fietser schuldig is. Als hiervoor onvoldoende bewijs bestaat zal de verzekeraar geneigd zijn om de schade te betalen. De WA-verzekering zal ook schade aan derden dekken. Dit geldt bijvoorbeeld als iemand anders met uw toestemming in uw auto rijdt. Echter, dit geldt alleen als de bestuurder een geldig rijbewijs bezit en rijbevoegd is.

Naast het besparen op uw verzekering door voor een WA-verzekering te kiezen kunt u ook op andere manieren besparen op uw autokosten. Het is belangrijk om alle autoverzekeringen eerst met elkaar te vergelijken voor u uw keuze maakt. Dit kan u snel honderden euro’s per jaar opleveren. Vooral bij WA-verzekeringen is dit belangrijk aangezien de voorwaarden vaak hetzelfde zijn bij veel verzekeraars.

Daarnaast is het verstandig om de banden van uw auto altijd op de juiste spanning te houden. Door slechts een keer per maand te kijken naar uw banden en ze met extra lucht voorzien als dit nodig is, kunt u een aardig bedrag besparen op uw brandstofkosten. Daarnaast zullen de banden op deze manier langer meegaan, wat u ook op de langere termijn voordeel zal opleveren. Als de banden op de juiste spanning worden gehouden zult u ook veiliger rijden wat de kans op ongelukken vermindert. Ook kunt u uw banden laten uitbalanceren. Banden die niet goed uitgebalanceerd zijn kunnen trillingen veroorzaken, wat kan zorgen voor ongelijkmatige slijtage op de banden en vermoeidheid bij de bestuurder. De reparatie van deze slijtage kan duurder zijn dan gedacht. Goed gebalanceerde banden helpen daarnaast ook met de veiligheid en brandstofverbruik.

Als u veel gebruik maakt van uw auto, bijvoorbeeld meer dan 15 duizend kilometer per jaar, kan het aantrekkelijk zijn om de overstap naar diesel of LPG te maken. Zo zal een dieselauto niet alleen minder brandstof verbruiken, maar ook voordeliger zijn bij onderhoud. Als u van plan bent binnenkort een nieuwe auto aan te schaffen is het verstandig hier rekening mee te houden. Daarnaast is het ook handig om te letten op de prijsverschillen tussen tankstations. Bij een goedkope tankstation, die vaak onbemand is, kan er een verschil zijn van tien cent of meer per liter. Dit kan u jaarlijks zo’n 150 euro opleveren.

Als er behoefte is aan kleine reparatie loont het vaak om deze reparaties zelf uit te voeren i.p.v. meteen een bezoek te brengen aan een garage. Een ruitenwisser of lampje vervangen lijkt moeilijker dan het is. U kunt de precieze informatie omtrent dit soort onderhoud vinden in uw autoboekje. Daarnaast zijn de onderdelen die vervangen moeten worden vaak goedkoop te krijgen bij speciaalzaken, groothandels of op het internet. Voor onderhoud aan uw auto kunt u in plaats van naar de dealer te gaan ook een bezoek brengen aan een universeel garagebedrijf. Deze bedrijven gebruiken vaak dezelfde materialen en beschikken ook over het benodigde gereedschap en kennis. Het grootste verschil is de prijs. Bij een dealer zal een kleine reparatie vaak een paar honderd euro meer kosten dan dezelfde reparatie bij een universeel garagebedrijf.

Lees ook:
Autoverzekering Vergelijken
Autoverzekering Vergelijken Online
Autoverzekering Berekenen
Autoverzekering Afsluiten
Goedkope Autoverzekering
Goedkoopste Autoverzekering
WA Verzekering Autoverzekering wa plus
WA Beperkt Casco
WA Casco
All Risk Verzekering