Autoverzekering Berekenen

De berekening van de premie bestaat uit drie delen. De eerste laag bestaat uit de standaard WA verzekering die voor alle auto eigenaren in Nederland verplicht is. De dekking van de WA verzekering kan worden uitgebreid met de WA beperkt- of volledig Casco. WA beperkt Casco of WA plus is de eerste uitbreiding van de dekking, waarbij schade wordt gedekt waar de eigenaar niets aan kan doen. Daarnaast is er nog de WA volledig casco of allrisk waarbij alle schade wordt gedekt. De prijs van elk van de dekkingen is afhankelijk van de verzekeraar, net als de polisvoorwaarden.

Als laatste is het aantal schadevrije jaren van belang bij de berekening. De verzekeraar gebruikt de schadevrije jaren in een zogenaamde bonus/malus systeem. Elk jaar dat schadevrij voorbij gaat zal u een trede omhoog laten gaan. Meestal hebben de treden een vast kortingspercentage van vijf procent per trede. Als u echter op een gegeven moment schade claimt zal u terug vallen in het systeem, vaak twee of drie treden, wat dus betekent dat uw premie met 15 procent omhoog gaat. De precieze berekeningen staan in de polisvoorwaarden. Daarnaast zijn sommige verzekeraars bereid u een aantal fictieve schadevrije jaren te schenken als u besluit bij hen een autoverzekering af te sluiten. Andere verzekeraars laten u een keer per jaar schade claimen zonder dat dit invloed heeft op het aantal schadevrije jaren dat u heeft gespaard. Het verschil tussen dit systeem en een no claim regeling is dat er bij een no claim regeling geen boete wordt geven na een schade claim, wat vaak wel gebeurt bij een bonus/malus regeling. Men zal dan alleen een aantal schadevrije jaren verliezen. Het is belangrijk om precies te weten hoeveel schadevrije jaren u heeft gespaard als u van plan bent over te stappen op een andere verzekering, omdat de premie hoger kan uitvallen dan u gewend bent.

U kunt op verschillende manieren korting krijgen op uw autoverzekering. Zo zijn er bij particuliere verzekeringen opties om korting te krijgen op de premie door gebruik van collectieve contracten met werkgevers en ledenorganisaties. Dit soort opties bestaan ook bij autoverzekeringen. Als u een collectieve autoverzekering afsluit via uw werkgever kan u dit in sommige gevallen tientallen procenten schelen. Daarnaast bieden een aantal verzekeraars pakketkorting aan als u besluit om meerdere verzekeringen bij hen af te sluiten. U kunt in zo’n geval dan een procentuele korting op alle verzekeringen bij die verzekeraar krijgen.

U kunt de autoverzekeringen gemakkelijk vergelijken om erachter te komen wat voor u de beste en goedkoopste verzekering is. Dit kunt u doen door gebruik te maken van een vergelijkingssite zoals de Autoverzekering Vergelijker 2019. Dit maakt het een stuk makkelijker om de goedkoopste premie te vinden. U vult uw gegevens in en geeft aan wat u belangrijk vindt bij een autoverzekering. Vervolgens zal u een lijst krijgen van verzekeringen die het beste bij uw wensen passen, met bijbehorende premies. Hieruit kunt u makkelijk en snel de verzekering kiezen die het beste bij u past.

Een autoverzekering afsluiten is nu heel gemakkelijk te doen door gebruik te maken van het internet. Als u al weet bij welke verzekeraar u een autoverzekering wilt afsluiten kunt u dit snel doen door naar de website van de desbetreffende verzekeraar te gaan en uw premie te laten berekenen. Vervolgens ziet u de premie en de polisvoorwaarden verschijnen. U kunt hierna bevestigen dat u het eens bent met de voorwaarden en de premie. Wanneer uw aanvraag is geaccepteerd, zal u bericht krijgen van uw verzekeringsmaatschappij. U kunt ook uw autoverzekering direct via een vergelijkingswebsite afsluiten. De website zal u automatisch doorsturen naar de desbetreffende verzekeraar zodra u de juiste verzekering hebt gevonden.

Als u uw autoverzekering wilt opzeggen moet u dit doen door een opzegbrief naar uw huidige verzekeringsmaatschappij te sturen. Het is verstandig om dit aangetekend te doen. U kunt uw verzekering alleen per 31 december opzeggen. U moet dus uw brief voor die tijd naar de verzekeraar sturen. Als u een nieuwe auto heeft gekocht en daardoor wilt overstappen naar een andere verzekeraar krijgt u een opzegtermijn van een maand. Ook is het mogelijk om uw autoverzekering per direct op te zeggen als de verzekeraar de voorwaarden in uw nadeel heeft gewijzigd of als u uw auto heeft verkocht.

Lees ook:
Autoverzekering Vergelijken
Autoverzekering Vergelijken Online
Autoverzekering Berekenen Autoverzekering berekening
Autoverzekering Afsluiten
Goedkope Autoverzekering
Goedkoopste Autoverzekering
WA Verzekering
WA Beperkt Casco
WA Casco
All Risk Verzekering