All Risk Verzekering

De allrisk verzekering staat in de volksmond ook wel bekend als de WA volledig casco. Het is van alle autoverzekeringen de meest uitgebreide variant. Deze vorm van dekking wordt vooral aangeraden als uw auto relatief nieuw is (jonger dan drie jaar). Vaak is het verstandig om na drie jaar over te stappen op een andere dekking omdat de dagwaarde zodanig is gedaald dat zelfs een total-loss de maandelijkse premie niet compenseert.

Bij de consumenten is deze vorm van autoverzekering bekend als de Allrisk verzekering. Dit is de meest uitgebreide dekking die u kunt kiezen. De Allrisk verzekering vergoedt in tegenstelling tot de WA-verzekering en de beperkt casco verzekering ook schade die ontstaan door eigen schuld. Deze vorm wordt door verzekeraars aangeraden indien uw auto nieuw is, dus jonger dan 3 jaar. Na 3 jaar zal de dagwaarde vaak zo gedaald zijn dat het niet meer voordelig is om zo’n hoge premie te betalen en is het verstandig om over te stappen op een beperkt casco verzekering. Volledig casco wordt ook aangeraden als de auto niet volledig afbetaald is. Als uw auto dan door eigen schuld total loss raakt hoeft de lening niet verder afgelost te worden. De Allrisk verzekering dekt niet alleen schade die door anderen is veroorzaakt, of door gebeurtenissen die u niet kunt beïnvloeden zoals het weer, maar ook schade waarbij u zelf de schuldige bent. Als u bijvoorbeeld van de weg raakt of een botsing veroorzaakt zal dus alleen deze vorm van dekking de schade kunnen dekken.

Het is gebruikelijk om een nieuwe auto de eerste drie of vier jaar te verzekeren met een Allrisk verzekering. Niet alle verzekeraars bieden echter dezelfde voorwaarden. Bij sommige verzekeringen kunt u twee of soms wel drie jaar na uw aankoop van de auto nog de nieuwwaarde van de auto vergoedt krijgen, terwijl andere verzekeraars slechts een dagwaarde kunnen vergoeden. De dagwaarde is de waarde van de auto op een gegeven datum, deze wordt berekend door de afschrijving van de nieuwwaarde af te trekken. Dit verschil kan in de duizenden euro’s lopen, afhankelijk van wat de aanschafprijs van uw auto was. Het is dus ook bij de Allrisk verzekering erg belangrijk om goed de polisvoorwaarden met elkaar te vergelijken. Dit kan onduidelijkheid voorkomen en kan u in het geval van een ongeluk een hoop geld schelen.

Als uw auto op een gegeven moment een leeftijd van drie of vier jaar bereikt is het verstandig om te denken of een allrisk verzekering de hoge premie nog waard is. Meestal worden auto’s tussen de drie en acht jaar verzekerd met een WA beperkt casco of WA plus verzekering. WA plus verzekert u naast de schade aan een andere auto bij een ongeluk ook voor een aantal andere factoren zoals diefstal en schade bij natuurrampen. Ook bij deze vorm van verzekering kunnen de polisvoorwaarden veel verschillen per verzekeraar.

Na acht jaar verzekert men vaak een auto met alleen een WA-verzekering. Dit komt omdat de waarde van de meeste auto’s na 8 jaar flink is gedaald. In het geval van eventuele schade zal uw verzekeraar de reparatiekosten vergelijken met de dagwaarde van de auto. Als de reparatiekosten hoger liggen dan de dagwaarde, wordt de auto total loss verklaard en wordt alleen de dagwaarde vergoed. Vaak ligt de dagwaarde na een aantal jaar nog lager dan de totale premie die voor uw allrisk verzekering heeft betaald. Een allrisk verzekering is eigenlijk dan alleen handig als u een dure auto zoals een oldtimer rijdt.

Voor oldtimers is er een eigen verzekering: de oldtimerverzekering. Deze verzekering richt zich alleen op klassieke auto’s (oldtimers) die 25 jaar of ouder zijn en dus gezien kunnen worden als een verzamelobject. Oldtimers brengen een aantal voordelen met zich mee. Zo zijn de auto’s vaak vrijgesteld van mottorijtuigenbelasting en kan de oldtimerverzekering voor een relatief lage prijs afgesloten worden. Daarnaast kunt u een speciale korting krijgen als u lid bent van een oldtimervereniging. U moet echter aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet u de auto alleen voor recreatief gebruik gebruiken en mag en jaarlijks niet meer dan 7500 kilometer mee gereden worden. De bezitter van de oldtimer moet ook een tweede personenauto bezitten voor dagelijks gebruik. Daarnaast kunnen verschillende verzekeraars verschillende aanvullende eisen stellen.

Lees ook:
Autoverzekering Vergelijken
Autoverzekering Vergelijken Online
Autoverzekering Berekenen
Autoverzekering Afsluiten
Goedkope Autoverzekering
Goedkoopste Autoverzekering
WA Verzekering
WA Beperkt Casco
WA Casco
All Risk Verzekering